Final de Kant

[Publicat a Meditacions des de l'esfera el dia 12 d'abril de 2007]

 

La filosofia de Kant és, sens dubte, una de les més fecundes conceptualment, atès que cal fer un seguiment de tots els conceptes per veure el que realment signifiquen en la seva particular interpretació del món. Un pensament metòdic, propi del qui no es va casar, no va sortir gairebé mai de la seva ciutat i es va dedicar a l'estudi en cos i ànima. Crida l'atenció la diferència entre la seva teoria del coneixement i la seva moral: si bé en la primera es dedica a analitzar amb detall la metafísica per concloure que no és possible arribar a un coneixement científic d'objectes transempírics i alhora enumera les facultats cognoscitives i llurs aspectes material i formal (a priori), desenvolupant l'idealisme transcendental, en la segona perd de vista la sospita (gran mètode i forma de vida) i esdevé, com censurava Nietzsche, un autòmat del deure, que no es vol desprendre del tot de Déu i de la immortalitat de l'ànima. La culminació de la modernitat oferia també símptomes de cansament. L'excessiu Hegel marcaria el darrer gran sistema i ja només restarien els grans crítics, els mestres de la sospita (no del suspense, com va posar un alumne en un examen), els qui no cedirien davant la hipocresia racionalista d'Occident.

Zwei Dinge erfüllen das Gemüth mit immer neuer und zunehmender Bewunderung und Ehrfurcht, je öfter und anhaltender sich das Nachdenken damit beschäftigt : der bestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir

IMMANUEL KANT: Kritik der praktischen Vernunft (1788)

[@more@]

Quant a cyrius

Encara que el meu nic en aquest blog és Cyrius, el meu nom en el món real és Enric Gil, tinc 37 anys i sóc professor de Filosofia en un Centre de Secundària. Alhora treballo com a consultor de la UOC i estic preparant el treball de recerca per al Doctorat en Societat de la Informació, també a la UOC.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Final de Kant

 1. Felipe diu:

  Un blog molt bò sobre filosofia.
  Intente ‘capturar-lo’ amb el meu lector de RSS però diu que no hi han. ¿Té aquesta opció activada?

 2. E. Gil diu:

  Hola, Felipe, i gràcies pel comentari. El feed per al lector és http://bloc-de-filosofia.bloc.cat/rss/rss090/438.

  Et recomano que visitis el meu blog “titular”: Meditacions des de l’esfera, que es troba a http://enricgil.wordpress.com.

 3. Hi boys!
  22009eefcf7dcad6209d30c69d9ce464

 4. Thanks boys
  8ab380f53f3b25fac9127d6c3cfd71a6

 5. wowgold diu:

  wow gold:wow gold,wow gold website:wow gold tks

Els comentaris estan tancats.